„БАЛКАНЪТ ПЕЕ И РАЗКАЗВА – ГУРКОВО 2017”

На 10 юни 2017 г. гр. Гурково бе домакин на празника на балканските градове „Балканът пее и разказва”.

          Вече четиридесет и пет години  идеята на този празник за обединяване и разпространяване на фолклорните традиции на шестте приятелски града Елена, Котел, Дряново, Трявна, Твърдица и Гурково се осъществява от общинските администрации на градовете – участнички в тази културна проява Тя е включена в Националния културен календар. и  съдейства за поддържане на фолклорните традиции, за тяхното опазване, обогатяване и приобщаване  на населението към народните ценности, запазване разнообразието на българската идентичност, чрез изяви на съставите  от читалищата, училища и други културни и образователни институции от тези градове.

         В прохладната и ухаеща на рози утрин заприиждаха автобусите с участниците в празника.

         Първи пристигнаха гостите от гр. Дряново, след тях от Трявна, Елена, Котел и Твърдица.

         Тържественото шествие с над 300 участници и много гости  потегли по централната улица, предвождано от кмета на община Гурково - г-н Иван Иванов и представители на общинските ръководства на балканските градове.

         Жителите и гостите на Гурково приветстваха  цялото областно ръководство на област Стара Загора  начело с Областния управител-             г-жа Гергана Микова, които  удостоиха с присъствието си  важното за града ни събитие.

         След вдигане на знамето на балканските градове кметът Иван Иванов поздрави гостите и участниците и откри празника „Балканът пее и  разказва – Гурково  2017”.

         Думата за приветствие бе дадена и на  Областния управител на област Стара Загора г-жа Микова, която каза: „За мен е чест , че присъствам на Вашия празник, който е добър пример за съхранение на българските традиции и фолклор. Пожелавам на младите хора, на всички самодейци,  които участват в него, успешно представяне, а на жителите и гостите на     гр. Гурково – приятни мигове с българските песни и танци”.

         След това беше дадена думата на самодейците от градовете, които представиха  чудесна програма от песни и танци, от пъстри местни носии и най – вече от млади и талантливи участници.

         След приключване на фестивалната програма, кметът награди  участниците в конкурса за рисунка „Традициите на моя град”, организиран по повод празника. В конкурса  участваха 50 творби на деца, на възраст от 6 до 17 години от шестте града. Номинираните по възрастови групи художници получиха предметни награди и грамоти, а на останалите участници също бяха връчени грамоти за достойно представяне.

          Изложба с рисунките на децата беше подредена в залата на младежкия клуб, в съседство на откритата сцена, където се провеждаше празника и всеки, който имаше желание можеше да я разгледа.

         Заедно с картините на децата беше подредена в залата и изложба на кукли в местни носии, изработени от децата на балканските градове през 2016 г. за празника в гр. Твърдица. Тази изложба ще бъде пътуваща и ще посети всички  градове в близките години при провеждане на празника „Балканът пее и разказа”

         След връчването на наградите на малките художници,  кметът на общината награди  самодейците от балканските градове  за чудесните изпълнения и прекрасните мигове доставени на публиката от техните песни танци.

         В края на фестивалния ден се състоя и церемония по предаване на знамето на празника на следващия град-домакин – гр. Елена. Инж. Делян Млъзев – Кмет на община Елена прие знамето от кмета на община Гурково г-н Иван Иванов и покани всички присъстващи на празник в гр. Елена през 2018 г.

         Тържествено беше предадена летописната книга на празника от г-н Атанас Атанасов – кмет на община Твърдица на кмета на община Гурково, г-н Иван Иванов, за да  бъде записано за поколенията  културното събитие от града – домакин , след което г-н Иванов  закри празника.

         Празничния ден завърши с кръшно българско хоро от всички участници .

         Един  вълнуващ празник на приятелството, едно  невероятно събитие, което ще се помни от жителите на града ни и ще ни вдъхновява в трудните ни делници !

 

МИ

        

 

 

 

 

 .

 

МЕНЮ